Szájkosár

Bár nem egy kellemes viselet, azonban akadhat olyan szituáció az életben, amikor muszáj szájkosarat adnunk szajkosarhoz_szoktataskutyánkra. Ilyen lehet egy állatorvosi kezelés, utazás tömegközlekedési eszközön, vagy akár sportolás közben is, lásd agárpálya. Ezért nem árt, ha előre megismerteted kedvencedet a szájkosárral.

Olyan típust válassz, amiben kényelmesen ki tudja nyitni a száját, könnyen tud lihegni. Fontos, hogy ne tudja leszedni magáról, a legjobb a három ponton rögzített szájkosár. Az anyaga lehet bőr, fém vagy műanyag, de semmiképp se az egyszerű textil, hiszen abban nem tud rendesen lihegni.

A szájkosár felvételéhez és viseléséhez csatoljunk valami kellemes dolgot kutyánk számára. Ilyen lehet egy finom jutalomfalat, vagy megkaphatja kedvenc játékát. Tegyük fel egy pillanatra a kutyára a szájkosarat, majd gyorsan vegyük le és kapja meg a beígért falatot vagy játékot. A következő alkalommal már pár másodpercig legyen fönt a kutyán a szájkosár és csak azután kapja meg a jutalmát. Minden alkalommal emeljük a szájkosárban töltött időt, de csak szép fokozatosan. Amikor már pár percet képes kedvencünk elviselni magán a szájkosarat, vigyük el sétálni és néha pár percre tegyük fel rá. Így a séta érdekessége felül tudja írni a szájkosár okozta kellemetlenséget.

Sok kutya megpróbálja lerántani magáról a szájkosarat, ezt póráz igazítással akadályozhatjuk meg. Határozottan és következetesen tiltsuk meg a levételt, ne engedjünk kutyánk tiltakozásának. Ahogy megnyugszik, jutalmazzuk bőségesen.

Szerzői jog által védett oldal