Behívás játékkal

Minden gazdi jól nevelt, megbízható, kiegyensúlyozott kutyát szeretne. Ehhez sok munkára és türelemre van szükség. A legfontosabb feladat, amit meg kell tanítanod kutyádnak, az a behívás. Bármilyen környezetben is legyetek, bármilyen elvonó ingerek vegyenek körbe, kedvencednek azonnal oda kell rohannia hozzád, ha hívod. Ha ez a gyakorlat megy, szabad és izgalmas sétákban, kirándulásokban lehet részetek.

Ha kutyád szeret játszani, az nagyban megkönnyíti a behívás gyakorlását. Érdemes erre a célra egy olyan játékot választanunk, amit csak ebben az esetben használunk, amit csak úgy érdemelhet ki a kutya, ha hívásra hozzánk jön. Lehet ez a játék egy kötél darab, zsinóros labda, plüss, de még sípolós játék is, a lényeg, hogy kutyád őrüljön meg érte.

A sétán kedvencünkre tegyünk egy 3-4 méter hosszú pórázt, ennek végét fogva küldjük el szaglászni, nézelődni. Amikor belemerült a rohangálásba, a szagokba és eltávolodott tőlünk, figyelem felkeltésként rántsuk meg a pórázt, kezdjünk el hátrálni és a játékot mozgatva hívjuk magunkhoz. Ha odaért hozzánk játszunk egy jót úgy, hogy még lelkesedjen kutyánk a játékért, amikor azt elvesszük tőle. Küldjük el megint mászkálni, majd ismételjük meg a folyamatot párszor egy séta alatt. Figyeljünk arra, hogy kedvencünk zsákmányszerző ösztöne ne fáradjon ki, vagyis a kedve a játékhoz ne múljon el, míg gyakorlunk. Akkor fejezzük be a gyakorlást, mikor a kutyánk még lelkesen folytatná a játékot.

Fontos, hogy a felkínált játék „éljen”, tehát mozogjon, közel a földhöz kellesse magát a kutyának. Mindig távolodjon, a nyuszi sem ugrik bele a farkas szájába. A figyelem felkeltő póráz igazítás a környezeti ingerekhez alkalmazkodjon, ha sok az érdekesség körülöttünk, legyen határozottabb. Tempósan menjünk hátra felé, miközben magunkhoz hívjuk kutyánkat, ezzel ösztönösen oda csalogatjuk.

Szerzői jog által védett oldal