Rangsor rendezés

Rangsor rendezésnek nevezzük azt a folyamatot, amikor a kutyával megértetjük, hogy ő a csapatban szigorúan csak az emberek utáni pozíciót foglalhatja el. Ezt a helyzetet különösebb kényszer nélkül, gesztusokkal és határozottsággal el lehet érni. Ahogy egy rátermett kutya is ki tudja vívni erőszak nélkül a falka vezetői posztját, úgy számunkra is megoldható ez a feladat, ha a kutyával egyértelmű módon kommunikálunk.

Aki felvállalja az irányítást, aki képes energiát és időt nem kímélve végrehajtatni a feladatokat, aki következetesen betartatja a szabályokat, aki megvédi a csapatot bármilyen fenyegetéstől, az a vezető. Ez ellen a kutyának se lesz kifogása kis idő múlva, mikor már el meri hinni gazdájának, hogy az komolyan gondolja a rangsor rendezést. Beállni a sorba, az egyszerű és biztonságos életet választani igencsak kellemes és megnyugtató kutyánk számára.

Mivel minden kutya és minden ember más, ezért személyre kell szabni a speciális feladatokat, amik elősegítik ezt a folyamatot. Azonban általánosságban elmondható, hogy szükség van alapvető szabályok felállítására. Ezekhez akkor is ragaszkodni kell, ha kedvencünk minden módon tiltakozik ellenük. A kutya jól átgondolt korlátozása csak előrébb viheti a műveletet. A megfelelő időben és módon végzett jutalmazás javítja a kutya és gazdája közötti kapcsolatot, csak jutalmazással viszont nem lehet kutyát nevelni. Szóban és fizikailag is kommunikáljunk a kutyánkkal, hiszen a kutyák is testjeleket használnak. Szánjunk időt a közös programokra, ahol csak a kutya tanításával, nevelésével foglalkozunk. Merjünk retorziót alkalmazni, ha az szükséges, persze az adott helyzethez és a kutyához mérten.

Néhány tudatos hét alatt rendeződhet a viszony kutya és gazda között, ha odafigyelünk és elegendő munkát fektetünk bele a kapcsolatba.

 

Ha szeretnél átfogó képet kapni a problémák rendezéséről, akkor a szaktanácsadás való neked.