Egyedüllét

Sokakat aggodalommal tölt el, ha kutyájukat egyedül kell otthon hagyniuk. A mai világban a gazdák gyakran 8-10 órát távol töltenek kedvencüktől, hiszen dolgozni kell menni, ilyen-olyan dolgot el kell intézni. Ezért nem mindegy, hogy áll hozzá kutyánk az egyedülléthez.

A kutya falka állat, tehát az a természetes számára, ha társak veszik körül, akikkel játszat, csatangolhat, kommunikálhat. Amikor a gazdi elhozza kedvencét az alomból, a kiskutya bekerül egy új falkába, ahol lehetőség nyílik egy új életforma kialakítására. Az egyik legfontosabb feladat ilyenkor az egyedülléthez szoktatás. Érdemes úgy időzíteni a kölyök haza hozatalát, hogy legyen egy pár nap, esetleg egy hét szabadidő, amit a nevelésére fordíthatunk. A helyes rangsor kialakítása alap feladat kell, hogy legyen, ez fogja megadni a kölyök kutyának a biztonságérzetet. Az első naptól kezdve hagyjuk magára a kiskutyát kis időre, fokozatosan emelve a távol töltött időt. Legyen számára természetes, hogy a gazdi, a falkavezér jön-megy, teszi a dolgát, nincsenek összekötve. A kutya feladata ilyenkor, hogy nyugodt maradjon, játsszon vagy aludjon, míg a gazdi haza nem ér, hogy aztán valami izgalmas programjuk legyen, együtt.

Ahhoz, hogy ezt elérjük, érdemes néhány tanácsot megfogadnunk: A falkavezér, vagyis a gazda, nem köszön el kedvencétől, nem csap nagy hűhót az induláskor, hisz ez egy természetes dolog. Haza érkezve sem ugrik az izgatott kutya nyakába, a foglalkozással megvárja, hogy kutyája lenyugodjon. Rendszeresen csinál olyan programot magának, ahová kutyája nélkül megy, ezzel megőrzi életük egészséges egyensúlyát. A rendszeres tanítás, játék alkalmával megerősíti pozícióját, így stabil, megbízható hátteret biztosít kedvencének.

Szerzői jog által védett oldal