Kutyával étteremben, kávézóban

Kistestű kutyával az ember szabadon mozoghat, hiszen könnyű szállítani és némi tanítással kellemes partner lehet munkában vagy szabadidő eltöltésében is. Ma már egyre több kutyabarát helyre vihetjük magunkkal kedvencünket, kávézókban és éttermekben is gyakori kép, hogy a kutya elkíséri gazdáját és jobb esetben mellette, nyugodtan pihenve, nézelődve várja meg, hogy folytassák útjukat.

Ha mi is szeretnénk a lehető legtöbb időt kedvencünkkel tölteni, belevonni az életünk minden részébe, akkor fontos, hogy számíthassunk rá, hogy kutyánk nem hoz minket kellemetlen helyzetbe semmilyen körülmények között sem. Kezdésnek gyakoroljuk a hosszabb helyben maradást, hogy kedvencünk képes legyen kivárni, míg legalább egy kávét megiszunk valahol. Ehhez keressünk egy nyugodt helyet, például egy parkot, ahol leülhetünk, míg kutyánkat leültetjük, lefektetjük magunk mellé. Érdemes egy kis séta után elkezdeni a gyakorlatot, hogy kedvencünk már ne robbanjon szét az energiától. Fokozatosan növeljük a helyben maradással töltött időt, figyelembe véve, hogy mennyire mozgékony a kutyánk. Izgága ebeknél már pár másodpercnyi nyugalmat is jutalmazzunk, majd fokozatosan várjuk el, hogy percekig, majd 10 percekig is pihenjen mellettünk. Eközben mi is pihenjünk, ne foglalkoztassuk kedvencünket, ha felpattanna csak nyugodtan, de határozottan tegyük vissza, ültessük, fektessük le. Ha vakkantással jelezné, hogy unatkozik, parancsoljunk rá, hogy fejezze be, szigorúan, akár póráz igazítással jelezzük neki, hogy nekünk ez nem tetszik.

Ha már nyugodt helyen megy a várakozás, folytathatjuk a tanulást akár egy kávézóban is. Itt is jutalmazzuk meg a nyugodt viselkedést. Ha étkezés közben gyakorolunk és kutyánk szeretne kapni a mi ételünkből, vegyünk erőt magunkon és a későbbi sikerekre gondolva legfeljebb az utolsó falatot adjuk oda kedvencünknek. Ezzel elejét vesszük az állandó követelőzésnek, macerálásnak. Minden feladatnál fontos, hogy ne terheljük túl kutyánkat. Egyszerre ne tréningezzünk túl sokáig, a helyben maradás nehéz feladat, lassan haladjunk és minden befejezést egy kis extra sétával honoráljunk.

Szerzői jog által védett oldal