Behívás jutalomfalattal

Ahhoz, hogy kutyádat nyugodt szívvel sétáltathasd póráz nélkül, minden helyzetben működnie kell a behívásnak. Legyen ott bármilyen elvonó inger, például labdázó kisgyerek, sompolygó macska, keresgélő galamb, kedvencednek azonnal vissza kell jönnie, ha vívod. Ahhoz, hogy ezt elérd, sokat és rendszeresen kell gyakorolnod. A behívást megerősítheted jutalomfalattal, játékkal, nagy szeretgetéssel, a lényeg, hogy egyértelmű legyen, vissza kell jönnie és akkor megkapja, amit szeretne.

A legtöbb kutya szereti a hasát, ezért hatásos a jutalomfalattal való behívás. Ehhez szükséged lesz valami finomságra és egy 3-4 méter hosszú pórázra, zsinegre. Küldd el kedvencedet szaglászni, nézelődni, majd amikor eltávolodik tőled, rántsd meg a pórázt, hogy magadra vond a figyelmét, hívd magadhoz, miközben hátrálsz és magadhoz irányítod. Amikor odaért hozzád, nagyon dicsérd és jutalmazd meg.

Minden mozzanatnak fontos jelentése van. A póráz igazítás kizökkenti kutyádat az elmélyült szaglászásból, futkosásból, így magadra tudod irányítani a figyelmét. A hívás legyen kedves, érdekes, lelkes, hiszen magunkhoz szeretnénk csalogatni. Figyelemfelkeltőbbnek kell lennünk, mint a külvilág, ilyenkor lehet bolondozni, tapsolni, fütyülni is akár. A hátra felé menetel ösztönösen hozzánk vonzza a kutyát, fontos része a behívásnak. A jutalomfalat végül megerősíti a viselkedést, kellemes élménnyé teszi kedvencünk számára a behívást.

Szerzői jog által védett oldal