Játék a kutyával

A kutyák életében a játéknak kiemelt szerepe van. Energiát vezet le, csapatot épít, segít a rangsor megőrzésében, önbizalom építő, a kutya oktatásakor motiváció, jutalom és nem utolsó sorban remek időtöltés. Azonban nem mindegy, hogy kivel, hogyan és mivel játszunk.

Az erőteljes, nagyobb testű kutyák gazdái előszeretettel játszanak birkózást kedvencükkel, ami nagyon jól lefárasztja a gazdát és kutyáját is, azonban fenn áll a lehetőség, hogy eldurvul a játék és sérülés lesz a vége. Mármint a gazda sérülése. Ne menjünk bele olyan hancúrozásba, ahol alul maradhatunk és vezetői szerepünk meginoghat.

Az apportírozó kutyákkal nagyon könnyű dolgunk van, hisz egy labda, frízbi végtelen számú dobálása boldoggá teszi az ebet. Itt figyeljünk a kutya fizikai határaira, ne hajtsuk túl, hiába is próbálkozik a játék folytatásával.

A szaglászás a kutyák életének fontos része, mindegyik szeret elidőzni egy-egy kellemes illatnál. Erre építhetjük a keresős játékokat, amiket megvehetünk előre gyártva, vagy házilag is elkészíthetjük őket. Az activity játékok lényege, hogy különböző rekeszekbe, helyekre jutalomfalatokat rejtünk és kedvencünknek kell rájönnie, hogy juthat hozzájuk. Fontos a motiváció, tehát éhes kutyával játszunk és folyamatosan lelkesítsük, dicsérjük őt. A szellemi igénybevétel erősen fárasztja az ebet, emellett a folyamatos gondolkodás fejleszti a problémamegoldó képességet, intelligenciát.

Trükkök tanulására minden kutya képes, ha az adottságainak megfelelőket tanítjuk neki. Vegyük figyelembe kedvencünk fizikai és mentális képességeit és ne felejtsük a motiváló eszközöket sem. Még a lakásban is megtaníthatunk számtalan trükköt a kutyának, tehát rossz idő esetére is van lehetőség az energiák levezetésére. Ötlet merítéséhez rengeteg videót találhatunk az interneten, lehet bátran próbálkozni, gazdának és kutyának is remek agyserkentő elfoglaltság.