Hám vagy nyakörv?

Elterjedt vélemény, hogy ha nem akarjuk bántani kutyánk torkát, hámot kell ráadnunk. Ez a nézet nem állja meg a helyét, ha kedvencünk egészséges. Hámot csak akkor érdemes használni, ha a kutya egészségügyi állapota ezt megkívánja, illetve sportolni akarunk, vagy speciális feladatokat szeretnénk vele végezni. A hám megfelelő választás lehet utazáskor, mikor biztonsági övet csatolunk rá. A nyakörv használatával nagymértékben felgyorsítjuk a tanulási folyamatot és megkönnyítjük kedvencük számára a feladatok végrehajtását.

Lehetővé teszi, hogy kevesebb energiával nagyobb eredményeket érjünk el és nem utolsó sorban fegyelmezéskor is hatékonyabban, gyorsabban tudunk fellépni. A nyakörvek számtalan formában, anyagban kaphatóak, kedvünk szerint választhatunk közülük, néhány szempontot figyelembe véve.

A nyakörv mindig jól záródjon, ne táguljon, a kutya ne tudja még véletlenül se kihúzni a fejét belőle. Egy esetleges elszabadulás nem megfelelő helyen akár balesetveszélyes is lehet, ezt mindenképp el kell kerülni. A kutya méretéhez, erejéhez, habitusához, a feladathoz igazodva válasszunk nyakörvet.

Szerzői jog által védett oldal