Biciklivel futtatás

Mint tudjuk, a fáradt kutya a jó kutya, ezért meg kell találnunk azt a tevékenységet, ami kutyánkat leköti és lefárasztja. Ennek egyik módja lehet a biciklivel futtatás. Ez leginkább a nagy mozgás igényű, sportos kutyáknak és gazdáiknak lehet jó megoldás, hiszen rövid idő alatt nagy távolságokat járhatunk be, váltogatva a könnyedebb kocogós tempót a vágtával, ezzel is elősegítve az állóképesség növelését.

Fontos, hogy csak akkor kezdjünk el kutyánkkal biciklizni, ha már jól irányítható és megbízhatóan közlekedik mellettünk, hiszen a kerékpáron ülve kevésbé van lehetőségünk kedvencünket fegyelmezni és a hirtelen rakoncátlankodások baleset veszélyesek lehetnek. A gyakorlást pórázon kezdjük el majd, amikor kutyánk rutinosan közlekedik már mellettünk és a körülmények is adottak hozzá, csak akkor engedjük őt el pórázról.

A kerékpárhoz szoktatást kezdjük egy gyors ismerkedéssel, amikor kutyánk megszaglászhatja, szemügyre veheti az új, guruló eszközt.

Ezután lassan kezdjük el tolni a biciklit úgy, hogy a kutyánk az egyik oldalunkon, míg a kerékpár a másikon legyen. Így a bicikli mozgását megszokhatja a kutya anélkül, hogy túl közel kerülnének egymáshoz.

Ha kedvencünk nyugodtan viselkedik, áttehetjük a kerékpárt a kutyánk mellé, és így folytathatjuk a sétát. Amikor kutyánk közömbös a biciklivel, felülhetünk a kerékpárra és lassan, lábbal hajtva magunkat elkezdődhet az igazi munka.

Hagyjunk időt arra, hogy kedvencünk ráérezzen a gyorsuló mozgásra, és ne vonja el más a figyelmét. Ha ez se jelent már problémát, áttérhetünk a lassú tekerésre. Koncentráljunk a kutyára, igazítsuk ki a mozgását, ha szükséges, hogy egyenletes, nyugodt tempóban haladhassunk. Ezt a szakaszt hosszabb ideig gyakoroljuk, rögzítsük a helyes viselkedést.

Ezután áttérhetünk a gyorsabb kerékpározásra és a fordulatokra, de arra figyelve, hogy fokozatosan emeljük a tempót és a megtett kilométerek számát, hogy ne erőltessük meg kutyánkat.

Érdemes megtanítani neki pár parancsot, amikre szükségünk lehet: indulj, lassan, gyorsan, állj, balra, jobbra. Ezeket a vezényszavakat jól gyakoroljuk be, hogy póráz nélkül is gond nélkül végre hajtsa kutyánk.

Szerzői jog által védett oldal