Helyre küldés

Mindenkinek szüksége van egy nyugodt helyre, ahol pihenhet és kikapcsolódhat. Így van ez kutyáddal is, neki is biztosítanod kell egy saját zugot. Ha elhelyezted a lakás megfelelő pontján a kutyaágyat, meg is kell tanítanod kedvencednek, hogy használja. Fontos, hogy minden körülmények között ide vonuljon el kutyád, nem csak akkor, ha nyugalomra vágyik, hanem akkor is, ha megkéred rá. Nagyon hasznos ez, amikor már órák óta szórakoztatod és hullafáradt, de még játszana, vagy útban van a kutya például a szerelőnek.

Mivel a kutyák egyik fő ösztönével ellenkezik a falkától való távol maradás, ezért kedvenced tiltakozhat a félrevonulás ellen. Ezt ellensúlyozhatod egy pozitív élménnyel, játékkal vagy valami finomsággal.

Helyezz valami ínyencséget kedvenced fekhelyére jól látható módon és biztasd, hogy menjen oda és egye meg. Ha sikerült, alaposan dicsérd is meg, érezze, hogy ez nagyon tetszik a gazdinak. Egyre nagyobb távolságokból küld a helyére, ahol minden alkalommal várja valami kellemes meglepetés. Mindig tartsd az ágyában egy kis ideig, hogy megértse, ott is kell maradnia. Érdemes fektetni a helyben maradáskor, az a legkényelmesebb pozíció számára. Így nem csak a helyre küldést gyakoroljátok, hanem a fektetést és a helyben maradást is.

A tréninget nyugodt állapotban kezdjétek, majd ahogy egyre jobban megy a feladat végre hajtása, nehezíthetsz a gyakorlaton. Küld a helyére kutyádat akkor is kis időre, mikor játszotok, várja a vacsoráját, vagy vendég érkezik. Ha kutyádnak nehezen akarózik ilyen körülmények között dolgozni, használj pórázt, de utána kapjon extra jutalmat, így érdemes lesz együttműködnie.