Ugat, mikor egyedül marad

A magányos kutya állandó, egész nap tartó ugatása egy nagy problémára figyelmezteti a gazdit, kedvence szeparációs stresszben szenved. Ez a kutya számára nagyfokú izgatottsággal, pánik hangulattal vagy levertséggel társul és mindenképp meg kell szüntetni, mielőtt rámenne az egészsége. Emellett a jószomszédi viszony érdekében is fontos, hogy kutyánk ne töltse idejét hosszadalmas ugatással a mi távollétünkben.

A szeparációs stressz egyik tünete a folyamatos ugatás, de ezen kívül a lakás rombolása, ajtó kaparása, szobatisztaság megszűnése is mind azt mutatja, hogy ez komoly probléma és azonnali beavatkozást igényel. Extrém esetben a kutya még saját magában is kárt tehet nagy izgalmában! A szeparációs stressz oka a nem megfelelő kutya-gazda kapcsolatban rejlik, vagyis a gazda kedvencét inkább gyerekként, mint kutyaként kezeli. Ez a kiemelt szerep összezavarja a kutyát, úgy fogja érezni, hogy ő a csapat irányítója, hiszen minden földi jót megkap, és minden kívánságát lesik. Ha ő a falkavezér, kötelessége a többi falkatagot megvédenie és szemmel tartania, ez azonban lehetetlenné válik, mikor a gazdi bezárja, magára hagyja kedvencét.

Nem csoda hát, ha mindent elkövet, hogy a szegény, védtelen gazdi után menjen, és mikor ez nem sikerül, hangot ad csalódottságának. Értsük meg, hogy mi játszódik le kutyánk fejében és ennek megfelelően cselekedjünk az ő érdekében. Állítsuk helyre a rangsort a családban és hamarosan kutyánk nyugodtan és csendben fogja várni haza jöttünket.

Szerzői jog által védett oldal