Kutyaválasztás

Manapság ha megkérdezel egy border collie, ausztrál juhász vagy malinois tulajdonost, hogy miért választotta ezt a fajtát, azt fogja válaszolni azért, mert olyan okos. Ez így van, ezek a kutyák hiper intelligensek és érzékenyek, ezért képesek olyan kiemelkedő eredményeket elérni a munkában, verseny sportban.

Egy erre a feladatra megfelelő gazda kezében!

Aki képes elegendő időt rászánni kutyája nevelésére, aki elég elszánt ahhoz, hogy alázatosan tanuljon és fejlessze saját maga képességeit, hogy lépést tudjon tartani kedvence fejlődésével, aki fel tudja mérni, hogy mihez van tehetségük és lehetőségük. Mert kutyát venni mindenki tud, de jó kutyát nevelni a remek képességekkel megáldott kölyökből, már jóval kevesebben. Egy kirobbanóan dolgozó kutyát fizikailag is uralni kell, nem elég leülni vele és megbeszélni, hogy mi lenne a feladata. Bár intelligenciájuk némely ember szintjét is meghaladják, ettől azonban nem felejthetjük el, hogy elsősorban ösztönök uralta állatokról beszélünk. Ezek a nagyon erős ösztönök okozzák, hogy nem tolerálják jól a tétlenséget, előbb utóbb elfoglalják magukat valami számunkra kellemetlen feladattal, például besegítenek a kertészkedésben vagy modernizálják a lakás bútorait. Ha még ezek után sem használják ki a képességeiket, akkor jöhetnek a különböző neurózisok. Ekkor kezdenek a gazdák kutyaiskola, kutyaoktató után nézni, rosszabb esetben új gazdát keresni kutyájuknak.

Előzzük meg a problémákat és mérjük fel reálisan életmódunkat, képességeinket, mielőtt kutyát választanánk magunk mellé. Ha úgy érezzük, hogy csak munka kutya fajta jöhet szóba, semmi más, akkor is van rá mód, hogy egy nyugodtabb egyedet válasszunk ki az alomból, a megfelelő kennelből. Rendelkezésre állnak nagyon megbízható kölyök tesztek, amikkel szinte 100% pontosan megjósolható a kölyök kutya felnőttkori személyisége. Így a számunkra legmegfelelőbb kedvencet választhatjuk családtagnak és remélhetőleg munka társnak.

 

Kölyök kutya kiválasztásról itt olvashatsz.