Póráz húzás

A póráz húzás a leggyakoribb probléma, amivel a gazdák találkoznak. A kutyával való sétának egy kellemes programnak kéne lennie, de sokszor csak a bosszúság és a másnapi izomláz marad emlékül. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy miért csinálja ezt kedvencünk és ezután megtanulni a technikai fogásokat, amivel megszüntethetők a kellemetlenségek.

Amikor a falka sétára indul, mindig a vezető, a legdominánsabb egyed megy elől és mutatja az utat a többieknek. Elvárja az engedelmességet mindenkitől, és ha ezt nem kapja meg, felelősségre vonja őket. Tehát, mikor a gazdi békésen és megadóan fityeg a póráz végén, miközben kutyája eszelős tempóban rohan előre, akkor nem látja el vezetői feladatát, így kedvence kénytelen átvenni tőle az irányítást. Ennek tudatában érdemes neki készülni a sétának. Legyünk határozottak és figyelmesek, ne nézzük el kedvencünknek a pozíciónkat fenyegető cselekedeteket.

A póráz kezelést némi gyakorlással bárki el tudja sajátítani, aki fektet bele egy kis munkát. Amikor kutyánk el kezd húzni, egy határozott póráz igazítással jelezzünk neki, vonjuk magunkra a figyelmét. Ahogy belazul a póráz, máris jutalmazzuk, hogy megértse, ezt várjuk tőle.

Eleinte nyugodt helyen gyakoroljunk, rövid ideig fegyelmezve a kutyát, többször oldva játékkal a tréninget. Fokozatosan mehetünk forgalmasabb területekre, ahol szükség lehet a határozottabb fellépésre. Minden alkalommal következetesen tanítsuk kutyánkat, figyelve, hogy ne terheljük őt túl.

Minden kutya és szituáció más, ezért ha úgy érezzük, hogy megakadtunk a munkában, kérjük oktató segítségét.