Nem jön vissza, ha hívom

A legtöbb gazdi előbb-utóbb szembesül azzal a ténnyel, hogy kutyája nem jön vissza, ha valami izgalmassal  találkozik, bármennyire is hívja. Elvonhatja a kutyus figyelmét egy másik kutya, egy madár vagy macska, de akár egy másik ember is érdekesebb lehet, mint mi. Ez egy veszélyes helyzet, mivel a kutya ilyenkor a forgalmas úton is átszaladhat vagy olyan kutyához is oda mehet, aki nem fogadja barátságosan. Ez a probléma általában a nem megfelelő rangsorból adódik és tökéletesen mutatja, hogy a kutya mennyire veszi komolyan gazdáját.

Egy kutyától elvárható, hogy minden körülmények között behívható legyen, ezért viszont meg kell dolgoznia a gazdának. A közös élet minden területén szabályokat kell felállítanunk, amit kedvencünknek be kell tartania. A mi feladatunk az, hogy a korlátokat elfogadtassuk, hiszen csak ekkor fog minket kutyánk vezetőnek tekinteni. A vezető minden parancsát kötelessége a kutyának betartani, a jó vezető pedig nem él vissza hatalmával és mindig kedvence érdekeit tartja szem előtt. Miután helyreállítottuk a megfelelő rangsort, elegendő néhány alapszabályt betartani ahhoz, hogy a behívás sikeres legyen.

Mikor kutyánk oda jön hozzánk, minden esetben érje pozitív élmény, még akkor is, ha 10 perc szólongatás után szíveskedett odafáradni hozzánk. Ha arra érkezik meg, hogy a gazdi leszidja, legközelebb semmi hajlandóságot nem fog mutatni, hogy hívásra hozzánk jöjjön. A behívás ne jelentse a futkározás, játék végét, egy séta alatt többször hívjuk magunkhoz kedvencünket, így megérti, hogy a gazdához menni kellemes és utána folytatódik a szórakozás. Behíváskor legyünk izgalmasak, aktívak, hogy felkeltsük kutyánk érdeklődését. Egy csendben, passzívan álldogáló gazda a legkevésbé sem vonzza magához kedvencét. A gyakorlást mindig ingerszegény környezetben kezdjük és fokozatosan növeljük az elvonó ingerek számát.

Szerzői jog által védett oldal