Szobatisztaság

A szobatisztaságra nevelés egy hosszabb folyamat, amit közvetlenül a kutya érkezése után el kell kezdenünk gyakorolni. Elterjedt manapság a kutyapelenka használata, azonban a használatkor több problémával is találkozhatunk. Amellett, hogy jelentősen megterheli pénztárcánkat a rendszeres alkalmazása, a szobatisztaság kialakulását is nagymértékben késlelteti. Kényelmesebb lesz kutyánknak otthon, a nyugalomban elvégeznie dolgát, mint megszokni a kinti világot és megtanulni, hogy a folyó ügyeknek kint van a helye.

Gyakori probléma, hogy nem sikerül a kutyusnak a pelusra elvégeznie a dolgát, mellé céloz és ezzel rendszeres takarításra kényszerül a gazdi. A keletkező szagok és a látvány sem valami kellemes, igyekezzünk hát elhagyni a pelenka használatát.Fontos tudnunk, hogy mikor számíthatunk balesetekre. Ébredés, evés, ivás, kiadós játék után azonnal, nem késlekedve vigyük a megfelelő helyre kedvencünket és, ha elvégezte dolgát nagyon dicsérjük meg. Tegyük egyértelművé számára, hogy az a tökéletes hely ilyen dolgok elvégzésre, így, mikor a lakásban alkot az eb, jogosan szidhatjuk meg. Minél gyakrabban kapjon lehetőséget a kutya folyó dolgai elvégzésre, figyeljünk az intő jelekre.

Ha nyugtalan, nyöszörög, forgolódik, keresi a helyét máris vigyük ki, hadd könnyítsen magán. Érdemes magunk körül tartani a kedvencünket, hogy lássuk a jeleket. Minden kutya más, valaki gyorsabban, valaki lassabban lesz szobatiszta, azonban ha figyelünk és segítjük kutyánkat, nem marad el a siker.

Szerzői jog által védett oldal