Nem figyel rám a kutyám

Sok gazda panaszkodik, hogy kutyájuk inger gazdag környezetben nem figyel rájuk. Ilyen lehet a forgalmas utca, közlekedési eszközök, kutyák társasága.. Bár otthon mindent megcsinál, ahogy zsúfoltabb, zajosabb közegben kellene helyt állni, kedvencük mindennel foglalkozik, csak velük nem. Ennek a viselkedésnek több oka is lehet:

  • Fiatal, tapasztalatlan kutya esetében egy új, érdekes környezet akkora élményt jelent, hogy a gazdi nem képes ezt felülmúlni.
  • Idősebb, tapasztalt kutya esetében nem elégséges a kutya képzettsége, illetve nincs akkora tekintélye a gazdának, ami ellensúlyozhatná az ingereket.

Tapasztalatlan kutyánál az első lépés az, hogy rendszeresen visszük kedvencünket új, izgalmas, nyüzsgő helyekre, így az ingerküszöbe kitolódik, és már nem fogja minden figyelmét lekötni a környezet. Fontos, hogy fokozatosan terheljük őt, tehát a csendes, megszokott lakásból, kertből egy kevésbé forgalmas helyre menjünk. Amikor itt már képes a kutya figyelni ránk, akkor mehetünk egy ingerekben gazdagabb közegbe.

Második lépésként gyakoroljunk már tanult engedelmes feladatokat az új területeken. Eleinte könnyebbeket, majd egyre nehezebbeket vegyünk át. Minden kis sikert jutalmazzunk, legyen kellemes élmény a gyakorlás.

Ha kedvencünk már idősebb, tapasztalt, képzett kutya, mégsem figyel ránk elvonó ingerek között, a tekintélyünkön kell dolgoznunk.  Ennek első lépése a helyes rangsor felállítása. Erről bővebben itt olvashatsz. Amikor kutyánk már elfogadja az irányításunkat, a kezdő kutyáknál leírt módon fokozatosan terhelve építhetjük fel a megbízható munkát.

Amennyiben kedvencünk képzettsége nem megfelelő, el kell kezdenünk dolgozni az engedelmességi feladatok elsajátításán. Ehhez segítséget nyújthat a kutyaiskola, magán óra kutya oktatóval, esetleg egy megbízható könyv. Mivel minden kutya más, ezért a kedvencünkhöz kell igazítani a tanítási módszereket, így látványos eredményeket érhetünk el.

Idősebb és fiatalabb kutyák esetében is a legfontosabb a rendszeres gyakorlás. Ennek köszönhetően hamarosan látható eredménye lesz munkánknak, és  kutyánk irányítható, megbízható társ lesz idegen környezetben is.

Szerzői jog által védett oldal