Támadja a kutyákat

A séta közben meglátott másik kutya látványa gyakran vált ki túlzott izgatottságot, ugatást, póráz rángatást a képzetlen, félre nevelt, alul szocializált kutyákban. Ez a viselkedés nagyon kellemetlen a gazdának és sokszor ijesztő a külső szemlélő számára, így minél hamarabb meg kell szüntetni. Az esetek nagy részében ez a magatartás bizonytalanságból ered, nem igazi agresszió a forrása. A tapasztalatlan kutyák is reagálhatnak ilyen látványosan, náluk a szocializáció gyökeresen változtatja meg ezt a viselkedést. Kistestű kutyáknál gyakrabban megfigyelhető a jelenség, mert náluk ez a helytelen nevelés egyik gyakori megnyilvánulási formája. Gyorsan érhető el látványos fejlődés, ha elkezdődik a kutya helyes nevelése, irányítása.

Az első lépés, hogy a gazda átlássa, miért alakult ki ez a viselkedési probléma kedvencénél. Amikor egy kutyát túlzottan szeretnek, kényeztetnek, emberi tulajdonságokkal ruháznak fel és emiatt nem is kontrollálnak, akkor a rangsor felborul, a kutya pedig tévesen abban a hitben él, hogy a csapat irányítása az ő feladata. Ilyenkor óriási felelősség hárul a kutyára, ami stresszt okoz nála, és nincs senki, aki segítene neki a kihívást jelentő szituációkban. Így a kutya egyedül old meg minden nehéz helyzetet, és az eszköztárban ez a hibás program hívható elő legkönnyebben.

Ha a gazda magára vállalja a vezető szerepét, átveszi az irányítás terhét és okosan, a megfelelő időben és mértékkel jutalmazza kedvencét, máris nagy lépést tett a problémák megoldása felé.

Második lépésként meg kell kezdeni a kutya szocializációját egy arra megfelelő közösségben. Jó esetben ez egy felkészült kutyaiskola, ahol a kutya kellemes élményeket szerezhet a fajtársaival kapcsolatban.

Ezek után már csak arra van szükség, hogy a következő kutyával való találkozáskor elég határozottan, főnökhöz méltó módon, megfelelő erővel akadályozzuk meg kedvencünk helytelen reakcióját. Mindig a kutyához kell igazítani a módszert, ezért ezt érdemes hozzáértővel egyeztetni.

 

Az otthoni oktatásról itt olvashatsz bővebben.