Felugrálás

A leggyakoribb viselkedési probléma a felugrálás. Nem csak a ruhánkat teheti tönkre egy sáros lábas ugrálás, de az éles karmok sérülést is okozhatnak, főleg, ha kisgyerekre ugrál a kutya. A probléma kialakulásának oka rendkívül egyszerű, figyelmet kap a kutya, mikor felugrál. Rászólunk, visszatesszük a földre, esetleg meg is simogatjuk közben, természetes, hogy legközelebb is megpróbálja ezt a figyelmet kicsikarni tőlünk.

A megoldás is ilyen egyszerű, nem szabad tudomást venni a kutyáról, mikor ő felugrál. Könnyebben kezelhető ebeknél ez a módszer elegendő lehet, azonban egy kitartóbb kutyánál be kell vetnünk egy kis kutya kommunikációt is. Ahogy ugrik a kutya, lökjük odébb, így egy kellemetlenséget fog a felugráláshoz társítani, és ki akarna olyan tevékenységet végezni, ami számára nem hoz sikerélményt?

Ne kérleljük és ne szidjuk a kutyát ilyenkor, cselekedjünk és szűntessük meg a problémát. Amikor kedvencünk négy lábbal a földön áll és nem próbál felugrálni ránk, egyből dicsérjük meg, rögzítsük benne, hogy mi ezt a viselkedést szeretjük.

Szerzői jog által védett oldal