Nem végzi el a dolgát a lakáson kívül

Szobatisztaságra neveléskor gyakran fellép az a probléma, hogy a kis kutya nem hajlandó a lakáson kívül elvégezni a dolgát. A gazdi elviszi sétálni kedvencét, várja a nagy pillanatot, amikor a jól végzett munka eredményeképpen megdicsérheti a kutyát, de a remélt produktum nem érkezik meg. Mire feladja a reményt és haza mennek, a kis rosszcsont elrohan a kedvenc helyére és nagy megkönnyebbülés közepette bepisil. Ilyenkor sokan feladják a próbálkozást és inkább a kutya pelenka rabjává válnak, mielőtt a szőnyeg, parketta cserére szorulna.

Ahhoz, hogy változtassunk ezen a szerencsétlen helyzeten, meg kell értenünk, hogy mi okozza a sikertelenséget. A kölyökkutya számára az otthoni környezet biztonságos és megszokott, egy nyugodt hely, ahol elengedheti magát, és elvégezheti a dolgát. Ezzel szemben a kinti világ idegen és ijesztő lehet, tele furcsa zajokkal és szagokkal. Amíg nem válik természetes közeggé az utca, a park, addig ne számítsunk semmi javulásra.

Tehát a probléma megoldása az, ha minél gyakrabban visszük el kutyánkat sétálni, még ha csak 10 percekre is. Legyen lehetősége megszokni a környezetet, ráérezni a séta ízére, a felfedezés örömére. Találkozzon emberekkel, kutyákkal és autókkal, hogy kialakuljon a magabiztos viselkedés. Menjünk olyan helyekre, ahol sok kutya szokott megfordulni, és a kis kedvencünk érezheti a csábító szagokat, ellesheti a megfelelő viselkedést.

A siker a rendszerességben rejlik. Alakuljon ki egy napi rutin, amire kutyánk számíthat, így némi kitartással hamarosan meg fog érkezni a várva várt eredmény.

Szerzői jog által védett oldal