Mindent megcsinál otthon, de máshol semmit

Az otthoni egy ingerszegény környezet, ahol kutyánk az utolsó fűszálat is jól ismeri. Ezen a területen általában nem történnek olyan érdekes dolgok, amik miatt kedvencünk megtagadná a feladatok végre hajtását. Ha kimegyünk egy inger gazdagabb területre, az utcára, egy parkba, kutyafuttatóba, iskolába, ott már számtalan erőteljes behatás éri őt, így a gazda bármennyire is kéri, kutyája nem figyel rá.

Ez a probléma akkor szokott kialakulni, ha kevés a fegyelem a kutya életében , a feladatok tanítását csak jutalomfalattal segítettük, de fizikai behatással nem. Tehát például megkértük kedvencünket, hogy ha van hozzá kedve és a programját sem borítjuk fel ezzel, nem tenné-e meg, hogy leül. Pedig rásegíthettünk volna egy kis popó nyomással, vagy póráz igazítással is a biztos feladat végrehajtás miatt.

Ha minden alkalommal következetesen végre hajtatjuk a feladatot vele, megtanulja, hogy a gazdi szavát komolyan kell venni. Változatos helyszíneken dolgozzunk a kutyával, egyre növelve a figyelemelterelő dolgok számát, figyelve arra, hogy ne terheljük túl.

Így, mikor zajosabb, izgalmasabb körülmények közé visszük őt, biztosak lehetünk benne, hogy ugyan olyan jól fog teljesíteni, mint otthon.