Kondicionálás

A sikeres klikkeres tanítás alapja a kondicionálás. Ez nagyjából annyit jelent, hogy megérteted kutyáddal, hogy minden klikk hang után érkezik a jutalom.

Ehhez szükséged lesz jó sok jutalomfalatra, egy klikkerre és egy éhes kutyára.

Kezdj el gyakorolni már ismert feladatokat kedvenceddel, és minden sikeres mozzanatnál érkezzen a klikk és utána a finomság. Már azért is járhat klikk és falat, mert rád nézett, követett, hozta a labdáját.. Bármi, ami tetszik neked megerősíthető a klikkerrel. Eközben több helyszínen tanuljatok, változatos dolgokért érkezzen a jutalom, hogy kutyád ne kösse egy helyhez, feladathoz a klikk hangot.

Amikor úgy látod, hogy már kezd derengeni neki a lényeg, hagyd, hogy kedvenced elfoglalja magát valami mással, szaglásszon, mászkáljon. Egy váratlan pillanatban klikkelj egyet és várd a hatást. Ha kutyád boldogan és várakozóan fut hozzád, hogy megkapja jól megérdemelt jutalomfalatját, akkor a kondicionálást sikeresen befejezhetjük. Ha semmi reakciót nem mutat, vagy alig érdeklődik, akkor folytasd másnap a gyakorlást és aztán tesztelj újra.

Minden kutya másképp reagál az új dolgokra, légy tehát türelmes, ha nem áll neki össze gyorsan a kép. Pár alkalom után meg fogja érteni, hogy mit vársz tőle és elkezdődhet az igazi szórakozás.

Szerzői jog által védett oldal