A spanyol vízikutya

 

Eredeti neve: Perro de Agua Espanol

Angol neve: Spanish water dog

Várható élettartam : 12-14 év

Testtömeg: 14-22 kg

Marmagasság: kan 41-50 cm, szuka 38-45 cm

Alomszám: 4-9 kölyök

 

Tulajdonságai

A spanyol vízikutya mindig vidám, bohókás, lendületes, éber családi kutya. Szeret tanulni és a gazdája kedvéért bármire hajlandó. Kedveli a társaságot, állatokkal és emberekkel is barátságos. Szőre nem hullik, ezért allergiások is gond nélkül tarthatják. 

 

Alkalmazása 

Munkakedve és alkalmazkodó készsége miatt sokoldalú munkakutya, nem csak a halászok használták, de jeleskedik a vadászatban és a terelésben is. Manapság sokan sportolnak velük, ügyesen agilityznek, flyballoznak, frizbiznek, de dolgoznak velük terápiás foglalkozásokon is.

 

 

Eredete

A spanyol vízikutya az Ibériai félszigetről származik, ősi források számolnak be róla, de hivatalosan csak 1985-ben fogadták el a fajtát. 

 

Leírás 

Közepes méretű, rusztikus, hosszú fejű, arányos, jó izomzatú kutya. Feje hosszú, koponyateteje lapos. Orrtükre fekete vagy barna. Szeme enyhén tojásdad alakú, mogyoró-vagy gesztenye barna. Füle lecsüng. Nyaka rövid, háta széles, fara kissé ívelt, hasa felhúzott. Végtagjai párhuzamos állásúak, erőteljes csontozatúak. Farka születésétől fogva hosszú vagy rövid, mindkét változat elfogadott. Szőrzete göndör, mindig gyapjas. Bundája bézs-fehér, barna, fekete egyszínű vagy kétszínű lehet, utóbbi csak akkor, ha az egyik szín fehér.